Bu site tarayıcınıza uyumlu değildir. Edge, Chrome, Safari veya Firefox kullanmanızı tavsiye ederiz.

Anneler Gününe Özel Sepette %20 İndirim Fırsatı!

Sepet 0

Bu üründen satın alabileceğiniz adet sınırlıdır

Ara Toplam Ücretsiz

Kargo, vergiler ve özel indirimler ödeme sayfasında gösterilir.

Kışın Deneyimlenmesi Gereken En Keyifli Aktivite: Türk Hamamı

Kışın Deneyimlenmesi Gereken En Keyifli Aktivite: Türk Hamamı

Hamam kelimesi zihniniz de rahatlık hissi yaratıyor bir gevşeme meydana geliyorsa sıcak suyun sizde yarattığı o hafifletici enerjisini seviyorsunuz demektir.

Türk Hamamı Nedir?

Tüm dünya da Türkiye denilince akla gelen ilk şeylerden biri hamam oluyor. Arapça kelime olan “hammam” sıcaklığı yayan banyo anlamına geliyor. Genellikle hamama hoş vakit geçirmek, kaslarımızı yumuşatmak, bedenimizi rahatlatmak ve kimi zaman da ölü derilerden arınmak amaçlı temizlenmek için gidiyoruz.

Kültürümüzde oldukça yaygın olan Türk Hamamı, Osmanlı döneminden, Ortadoğu bölgesine kadar uzun bir dönem içerisinde varlığını korumuştur. Özellikle İslami kültürün görüldüğü ülkelerde hamamlar daha çok kullanılıyor ve bu hamamlar belli bir fonksiyona sahip oldukları için rağbet görülüyordu.

Türk Hamamları fayans kullanımı yanı sıra genellikle geleneksel olarak motif içerikli pürüzsüz mermer taşı kullanılıyor. Hamamların bu mermer taşını tercih etmesinin sebebi ise mermer taşının sıcaklık artışına ve nem seviyesinin oranına daha dayanıklı olmasıdır.

Bu hamamlar özel yöntemler ile ısıtılan, nem oranı %80 ile %90 arası değişen sıcaklığı ise 40-42 derece olan bünyesinde soyunma bölümü, hararet halvet (sohbet amaçlı kurulan bölge), sofa (odaların geniş alana açıldığı yer), kurna (musluk altında bulunan yuvarlak mermer taş), soğuk ve sıcak su bulunduran özgün mimarisi açıdan oldukça göz kamaştırıcı eski yapıtlardır.

Günümüzde her ne kadar vücudumuzda hijyen sağlamak için evlerimizde bulunan özel kullanıma uygun banyolarda bu işlemler gerçekleştirilse de tarih boyunca bu mümkün değildi ve insanların kişisel temizliklerini sağlamaları önemli bir ihtiyaçken sıkça hamamlar tercih ediliyordu.

Türk Hamamlarının süre gelen etkisinin artması geçmişte geleneksel olan hamamların günümüzde daha modern olarak devam etmekte olmasıdır.

Kusursuz geometri yapıtlarına sahip olan Türk Hamamları sadece yıkanmanın yanı sıra kese hizmeti, doğal sabunlarla masaj, çeşitli (Gelin hamamı, kına merasimi, damat hamamı) gibi hizmetleri de sunuyor. Hamam seçerken neye göre tercih ediyorsunuz? örneğin sadece temiz olmasına mı dikkat ediyorsunuz? Yoksa hamamın içerisinde olan aktiviteler kum odaları gibi bölümler de dikkatinizi çekiyor mu? Eğer hamama gidecekseniz mutlaka tavsiye edilen referans üzerine gitmeyi deneyin. Ayrıca hamam da yanınızda bulunması gereken hamam çantanızı hazır etmeyi unutmayın.

Peki hamam içerisinde nasıl bir süreç izleniyor?

Size bir tellak tesis ediliyor alacağınız hizmetin şekline göre sıranız belirleniyor eğer kese yapılmasını istiyorsanız önce göbek taşında yumuşamanız için bir yastık ve harici peştamal veriliyor dinlenmiş vucüdunuza kese yaparak ölü derileriniz atılıyor. Doğal sabunlar eşliğinde vücudunuz lifleniyor 15 dakika boyunca masaj yapılarak rahatlatılıyorsunuz.

Hamam Çantasında Olması Gerekenler

Temiz iç çamaşırı, şampuan, vücut kesesi, doğal sabun, topuk taşı, müslin bornoz veya peştamal, saç havlusu, lif ve terlik.

Hamam Tası

Hamamlarda kullanılan kurnadan (Musluk altında bulunan oval mermer taş) su alıp vücut üstüne dökmek amaçlı yuvarlak, bakır, gümüş, altın gibi fazlaca derin olmayan ortasında göbek çıkıntısı, arkası ise tutmayı kolaylaştıran girintili kenarlarından oluşan desenli ve farklı motifler bulunan sapsız bir kaptır.

Hamam Kesesi

Türk hamamlarında yaygın bir şekilde uygulanan işlem kese işlemidir. Kesenin kabak ve bambudan oluşması vücudu ovalarken tahrişin önüne geçiyor kan dolaşımını arttırıyor ve vücutdaki hücrelerin yenilenip çoğalmasını sağlarken vücuttaki batıkların oluşumunu engelliyor. Bu kadar faydalı olması hamamlar için de kullanımını vazgeçilmez yapıyor.

Hamam dışında kullanılan pamuklu kese, düz kese gibi farklı çeşitleri vardır. Tercihinizi yapmadan önce cildinize uygun olan ve kalitesinden emin olacağınız keseyi araştırmayı unutmayın.

Doğal Sabunlar

Doğal özler sayesinde cildinizdeki yağ ve kiri temizliyor, vücudunuzdaki farklı enfeksiyonlardan koruyor ve bakteri oluşumunun önüne bariyer kurup aşındırıcı asitlerin giderilmesini de sağlıyor böylelikle kendinize ve cildinize değer vermiş oluyorsunuz.

Gelin hamamının vazgeçilmezi doğal sabunlar, hediyelik olarak da değerlendirebileceğiniz en iyi alternatif oluyor. Sabunlar herkesin zevkine uyabilecek kadar çeşitlidir. Mesela zeytinyağlı, çiçek kokulu, gül kokulu, tarçın kokulu sabunlar başlıca seçeneklerdir.

Peştamal Ve Müslin Bornoz

Hamamda giyim konusu oldukça basit ve zevkinize göre çeşitler sıralanabilir. Kendinize uygun seçtiğiniz peştamal (Pamuklu kumaştan imal edilmiş klasik desenleri olan dikdörtgen ve belden aşağıya örtülen ince dokuma kumaş) yada hamamın kendisine ait olan peştamaller hamamda tercih ediliyor. Ayrıca müslin bir havlu da yanınızda bulundurmanız size avantaj sağlıyor. Çünkü vücudun ıslaklığını almak için peştamal yetersiz gelebiliyorken müslin bornoz (Düz dokuma doğal kumaş ipine sahip havlu) ihtiyacınızı daha iyi karşılıyor.

Peştamaller daha çok hamama özgü olduğundan dolayı her yerde _bula_mayan bir üründür bu nedenle hijyenik ve bireysel olarak satın almanız önerilir.

Hamam Terliği

Hamamda yanınıza alacağınız başlıca ürünlerin arasında yer alıyor. Ayağınızın kaymaması adına mutlaka terlik giyilmeli ayrıca terlik seçerken de konfor açısından rahat olması kaçınılmaz hale geliyor. Hamamlarda genellikle kültürel bakımdan “takunya” adını verdiğimiz terlik giyiliyor. Takunya (Meşe, gürgen, dut, ceviz) ağaç tabanlı tahtadan oyularak yapılan ayağı tutan ve kaymayı engellemek için giyilen bir terlik türüdür.

Hamamlar rahatlamak amaçlı olduğu kadar bir çok hastalığa da iyi gelen nemin ve sıcak suyun vücuttaki etkisini gözler önüne sürüyor. Hamam kullanımı terleme yolu ile derideki toksinlerin atılmasında cilt sağlığını olumlu yönde etkilediği gibi daha genç ve sağlıklı görünen bir cilde sahip olmayı mümkün hale getiriyor. Buhar yoluyla astım rahatsızlığına dayalı hastalıkların Türk hamamlarında kolayca çözüme ulaşması bir diğer güzel sebeplerden birisidir.

Kaslarda rahatlama, kas ağrılarının azalması için mutlaka haftada 1 kez ya da ayda 2 kez hamama gidilmesi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.